.......                        ..................................................................................................................................... . 015 219 19 00 ...... . info@bayense.nl

Realty House Child
Energielabel

STATUS PER 1 JANUARI 2015
Per 1 januari 2015 is de regelgeving over het energielabel veranderd. Huiseigenaren die dan nog geen label hadden hebben een voorlopig label toegestuurd gekregen. Het voorlopige label is een indicatie van de energieprestatie van uw woning, gebaseerd op reeds bekende gegevens zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Vanaf 1 januari 2015 is het hebben van een energielabel bij de eigendomsoverdracht verplicht.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (hierna: ILT) ziet toe op de naleving van de verplichting van het hebben van een energielabel. Nederland heeft zich hiertoe verplicht in het Energieakkoord. Het maakt voor de ILT niet uit of u op grond van de koopovereenkomst hebt afgesproken geen label te verstrekken. Bij het leveren van een woning zonder hierbij een definitief energielabel te verstrekken, kan een sanctie aan de verkoper worden opgelegd. Dit kan gaan om een last onder dwangsom met de verplichting om alsnog een label aan te vragen, maar er kan ook direct een boete van maximaal € 405,– worden opgelegd.
Voor de volledigheid merken wij op dat een notaris de levering van uw woning niet zal blokkeren indien u geen energielabel of EPA-label heeft.

GEVOLGEN VOOR DE VERKOPER
U heeft uw woning nog niet verkocht maar het strekt tot aanbeveling om toch het label aan te vragen. Dan kunnen wij dit toevoegen bij de informatie op Funda. Verwacht wordt dat de meeste verkopers hiertoe zullen overgaan. Wij zijn van mening dat nu het label eenmaal is ingevoerd, het informatie betreft die bij de woning hoort en die wij als makelaars ook willen verstrekken. Bij verkoop is er in ieder geval een label nodig en het lijkt niet wijs om het label inzet van de onderhandeling te maken. Mocht het label er bij verkoop niet zijn dan loopt u als verkoper het risico op een sanctie van maximaal € 405,–, iets waar wij u op moeten wijzen.

HET DEFINITIEF MAKEN VAN EEN VOORLOPIG LABEL

U kunt dit doen door:
– Inloggen met DigiD op www.energielabelvoorwoningen.nl                                                                                       – Woninggegevens aanpassen (max. 10 vragen over energetische maatregelen);
– Bewijs uploaden (zoals aankoopdocumenten, foto’s);
– Erkend deskundige kiezen die de aanvraag gaat controleren/ valideren(dit wordt steeds goedkoper aangeboden)
– Verzoek versturen.

Houdt u er wel rekening mee dat het valideren van het label door een erkend deskundige enkele werkdagen in beslag zal nemen en mede afhankelijk is van de door u verstrekte informatie! Naar verwachting kost het valideren van het label enkele tientjes.

U kunt er ook voor kiezen om alsnog een EPA-label op te laten stellen. Dit type label kost aanzienlijk  meer,( € 150,–) maar u voldoet zo zeker aan uw verplichting bij de levering van uw woning.

Login

Registratieformulier